BelépésNaptár

június 2022
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 


 

 

 

"KÖZÖS DIÓHÉJ”

EFOP-1.3.7-17-2017-00033

A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével.

 

 

   A konzorciumvezető szervezet: Miskolc-Diósgyőri Görögkatolikus Parókia.

Egyházközségünk, mely 1938-tól önálló, az egyházi- és vallási tevékenység mellett pasztorációs, karitatív, oktató, művelődési, közösségszervező és ifjúságvédelmi feladatokat lát el. A célzott korosztályok a teljes életutat átfogják. A programok egybe kovácsolják a családokat, egyedül élőket, segítségre szorulókat, figyelve a hátrányos helyzetűekre is. A liturgikus keret segít az év teljes lefedésében, a közösségi felelősség megélésében. Ebben a közösségben helye van gyermekeinknek, házasságra készülőknek, fiatal családoknak, iskolás fiataloknak, a középkorosztály tapasztalatot átadó tagjainak, az élet harcát már megvívott, de fiatalos lelkületű időseinknek egyaránt.

 

   A konzorciumi tag (partner) szervezet: Kis Szent Teréz Alapítvány.

Alapítványunk 1993-tól működik. Fő küldetése, hogy a Miskolc-Diósgyőri Görögkatolikus Parókia működését segítse lelki és anyagi dolgokban. Emellett az Alapítvány fontos célja az egyházközség keretében a keresztény igazságokra nyitott fiatalok rendszeres tanítása, művelődésüknek és szabadidős tevékenységeiknek támogatása; az egészséges és környezettudatos életvitelre nevelés, családsegítés, gyermek- és ifjúságvédelem, karitatív tevékenység.

 

   Pályázati programunk megvalósításán sokan dolgoznak önzetlenül és örömmel, melyért köszönetemet fejezem ki.

 

 

                                                                                  Papp András esperes-parókus

                                                                                              szakmai vezető

 

 

Elnyert támogatás összege: 49.999.999 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt megvalósításának kezdete: 2018.02.01

Projekt tervezett fizikai befejezésének dátuma: 2021.01.31.

Projekt rövid bemutatása:

 

Az EU-s támogatás segítségével, a Miskolc-Diósgyőri Görögkatolikus Parókia (mint konzorciumvezető) és a Kis Szent Teréz Alapítvány (mint konzorciumi partner) szervezetekből álló konzorcium által megvalósítani tervezett, hátránykompenzációs tevékenységek szignifikánsan hozzájárulnak a társadalmi esélyegyenlőség fokozásához, valamint az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni többszintű fellépéshez. A Görögkatolikus Parókia és az Alapítvány jelenleg is fontos szerepet tölt be a helyi közösség életében. A fenti szervezetek a helyi esélyegyenlőségi célcsoportok megszólítása és közösségbe vonása (pl. fiatalok közösségbe vonása, idősgondozás), a szemléletformálás és a hátrányos helyzetű személyek integrációja terén széles körű szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek. A két szervezet meghatározó szereppel bír a helyben lévő közösségek megtartó erejének erősítésében, a hátrányos helyzetű személyek befogadásában, a leszakadó rétegek támogatásában, a mélyszegénységben és a többségi (helyi) társadalomban élők közötti szociokulturális hátrányok mérséklésében. A hátránykompenzációs programokon résztvevő a többségi (helyi) társadalomban élők számára közelebb kerülhetnek azok a problémák, melyeket eddigi tapasztalataik alapján még nem ismertek, hozzájárulva ezzel a többségi (helyi) társadalomban élők és az egyes esélyegyenlőségi célcsoportok közötti szociokulturális hátrányok mérsékléséhez. A programokba bevont esélyegyenlőségi célcsoportok tagjai - a virtuális térben megélt kapcsolatok helyett - valódi kapcsolatokat alakítanak ki majd egymással és a többségi (helyi) társadalomban élő társaikkal, a különböző élethelyzetben lévő emberekből felépülő új közösségek növelik az összetartást, csökkentik a meglévő előítéleteket egymással szemben. A Projekt keretében az esélyegyenlőségi célcsoportok tagjai a megtanult és elsajátított készségek, valamint a közösség megtartó és inspiráló ereje által élhetőbbnek ítélik majd meg a helyzetüket, a hátrányos társadalmi csoportokra jellemző „kilátástalanság érzés” és a kedvezőtlen adottságok is mérséklődhetnek. A projektmegvalósítás időszaka alatt rengeteg hasznos és pozitív minta kerül átadásra a hátrányos helyzetűek részére, melyeket a résztvevők a sajátjuknak éreznek majd, a jövőben átadhatják azokat a környezetük számára is. A Görögkatolikus Egyház országos szervezeti struktúrája önmagában lehetővé teszi a jó gyakorlatok országos (hálózatszerű) továbbadását, vagyis azok a hátránykompenzációs tevékenységeket, amelyek a Projekt keretében a hatékonynak bizonyultak a felmerülő összetett társadalmi problémák kezelésében a hasonló problémákkal küzdő településeken is használhatók lesznek.

„Mi közösségünk” és a „Ne ítélkezz!” rajzpályázat megvalósításáról

 

A Miskolci Görög Katolikus Parókia és a Kis Szent Teréz Alapítvány (mint konzorcium) az EFOP – 1.3.7-17-2017-00033 „Közös dióhéj” pályázat keretében  rajzpályázatot hirdetett az általános iskolások körében. A tanulók két kategóriában: „Mi közösségünk” és „Ne ítélkezz!” témakörben pályázhattak.

A pályázatra elsősorban hátrányos helyzetű tanulók munkáit vártuk.

A kiírt pályázatra 9 iskolából 168 pályamunka érkezett be: a Mi közösségükre 117, a Ne ítélkezz! témakörre 51 alkotás.

4 tagú független zsűri értékelte a munkákat.

 

 

Bővebben...

Kedvezményezett:     Miskolc-Diósgyőri Görögkatolikus Parókia

Projektazonosító:        EFOP-1.3.7-17-2017-00033.

Projekt címe:              Közös Dióhéj

Rendezvény:              Zarándoklat Máriapócsra

Időpont:                       2018. 07. 22.

Helyszín:                     Máriapócs

Résztvevő létszám:    46 fő

A Miskolci Görög Katolikus Parókia és a Kis Szent Teréz Alapítvány (mint konzorcium) az EFOP – 1.3.7-17-2017-00033 „Közös dióhéj” pályázat keretében 2018. július 22-én valósította meg autóbuszos  egyházközségi zarándoklatát és kirándulását Máriapócsra, az Illés prófétáról elnevezett búcsúra, mely a Miskolci Egyházmegye hagyományos búcsúja is egyben.

              A kirándulásra 46 fő részvételével került sor, melyre elsősorban hátrányos helyzetűek jelentkezését vártuk. Ezt a törekvésünket sikerült is megvalósítanunk, mert szép számmal vettek részt a zarándoklaton idős nyugdíjasok és egyedülállók is. Reggel fél 7 órakor indultunk Miskolcról, a templomunk elől. Útközben imádkoztunk, rózsafűzést végeztünk és énekeltünk.

Bővebben...

Beszámoló az egyházközségi kirándulásról

 Mátraverebély – Szentkút

 

A Miskolci Görög Katolikus Parókai És  Kis Szent Teréz Alapítvány (mint Konzorcium) az EFOP – 1.3.7-17-2017-00033 „Közös dióhéj” pályázat keretében 2018. szeptember 22-én autóbuszos kirándulás keretében Mátraverebély – Szentkútra utazott 49 fővel, ahol részt vett a görögkatolikusok búcsúján.

 

A görög katolikusok számára 2009 óta minden évben tartanak búcsút a római katolikus zarándokhelyen, a Nagyboldogasszony elnevezésű bazilikában. A kegyhelyet a ferences szerzetesek működtetik.

 

Bővebben...

Beszámoló az egyházközségi kirándulásról 

Aggtelek 2018.október 6. (szombat)

 

A Miskolci Görögkatolikus Parókia és a Kis Szent Teréz Alapítvány (mint Konzorcium) az EFOP – 1.3.7-17-2017-00033 „Közös dióhéj” pályázat keretében 2018. október 6-án szombaton 47 fő részvételével autóbusszal Aggtelekre kirándultunk.

Reggel 8 órakor indultunk, kicsit hűvös időben.

Útközben elvégeztük reggeli imádságainkat Papp András atya vezetésével, majd atya felhívta figyelmünket a mai nap történelmi eseményére, és vezetésével megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról.  Felolvasta nekünk a vértanúk leveleit, melyeket az utolsó óráikban írtak családtagjaiknak. Átéreztük a pillanat nagyságát, mert döbbenetes csendben figyeltünk szavaira.

Bővebben...

További cikkeink...

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi