BelépésNaptár

június 2022
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

A Szentatya november 19–26. között keresi fel a két ázsiai országot, a helyi politikai vezetők és püspökök meghívásának eleget téve. II. János Pál után Ferenc a második pápa, aki Thaiföldre és Japánba utazik.

A szentszéki sajtóközpont igazgatója, Matteo Bruni jelentette be az újabb apostoli utat, amelynek keretében Ferenc pápa november 20. és 23. között Thaiföldön, majd 23. és 26. között Japánban tartózkodik. A felkelő nap országában Tokió, Nagaszaki és Hirosima városát keresi majd föl. Az út részletes programját később teszik közzé.

Az apostoli út első állomásának mottója – „Krisztus tanítványai, missziós tanítványok” – az 1669-ben alapított sziámi apostoli vikariátus idei jubileumára utal. A 350. évfordulóra emlékeztet a pápai út logója is, amelyen a mosolygó és áldást osztó Ferenc pápa látható. Alul egy vitorlás az evangelizáció szimbólumaként, melynek az árbócán három keresztvitorla feszül, a Szentháromságot jelképezve. A hajó Szűz Mária stilizáltan ábrázolt kezébe simul, amelyen egy aranyozott kereszt buzdítja a thaiföldi katolikus egyházat arra, hogy tanúskodjon az örömhírről. Ez mintegy visszautal Ferenc pápa üzenetére, melyet januárban küldött az ázsiai püspöki konferenciák hittani bizottságait vezető elnökök bangkoki találkozójára a Hittani Kongregáció küldöttségén keresztül. Akkor így írt a Szentatya: „Ti e nagy földrészről gyűltök össze, amelyet a vallási, nyelvi, kulturális sokszínűség jellemez, hogy megerősítsétek közös felelősségeteket az egységre és a katolikus hit integritására, valamint hogy új eszközöket és módozatokat találjatok a tanúságtételre az evangéliumról korunk kihívásai közepette.”

A japán apostoli út az élet és a teremtett világ védelmére összpontosít. Mottója: „Megóvni minden életet”, melyben az angol protect (megóvni) szó T betűje keresztet formáz. Az idézet Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájából való, amely közös otthonunk védelmével foglalkozik. Arra buzdít, hogy tiszteljük nemcsak minden személy méltóságát, de a környezetet is – főként egy olyan országban, mint Japán, ahol az atomfenyegetés tartós probléma.

A pápai út logóján három különböző színű láng fonódik egybe. A piros a vértanúkra emlékeztet, akik a japán egyház alapját adták. A kék láng Szűz Máriát jelképezi, aki gyermekeiként öleli át az egész emberiséget. A zöld pedig Japán természeti kincseire utal, s egyben a küldetésre, hogy hirdessük a remény evangéliumát. A lángnyelveket egy vörös kör övezi, mely napkorongként ölel körül minden életet, és a szeretet szimbóluma. Alatta a felirat: „Óvj minden életet. Ferenc pápa Japánban 2019”. A kék betűk mellett balra Ferenc pápa stilizált alakja látható, amint áldásra emeli kezét.

Ezzel valóra válik Ferenc pápa kívánsága, amelyet egy éve, 2018. szeptember 12-én fogalmazott meg, amikor a Tenso Keno Siszetszu Kensoukai nevű japán társulat tagjaival találkozott a Vatikánban. „Megragadom az alkalmat, hogy bejelentsem: jövőre szeretnék ellátogatni Japánba. Reméljük, hogy sikerül” – mondta akkor a pápa, és ez a reménye alig két hónap múlva valósággá válik.

Forrás: Vatikáni Rádió

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi