BelépésNaptár

június 2022
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Már dr. Keresztes Szilárd emeritus püspök, később Kocsis Fülöp érsek-metropolita és dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is – a maga kormányzása és vezetése idején – fáradozott azon, hogy a nyíregyházi borbányai közösségnek saját gyülekezési helye, akár temploma is legyen. A csaknem harmincéves álom Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök idején a paptestvérek fáradozásával és a hívek önzetlen hozzájárulásával vált valóra. Idén felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye – 2015-ös alapítása óta elsőként felépített – új görögkatolikus templomát. Szentelését három főpásztor végezte pünkösdhétfőn.

 

alt

2022. június 6-án a megépült templom felszentelése zajlott, olyan mérföldkő a közösség életében, melyre harminc évet vártak a borbányai görögkatolikusok, s amely bizonyára átalakítja későbbi vallásgyakorlásukat is.

A szentelési szertartás szónoka, Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya pünkösd üzenetére reflektálva így fogalmazta ezt meg:

„e közösséget is a Lélek alakítja át, az emberi jószándék, összefogás elhatározása kevés, a Lélek erejénél fogva az Isten Szent Testének tagjaivá lesznek az ide betérők. [...] Ma azért imádkozunk, hogy ez az oltár sok embert alakítson át azzá, aki valójában. Lesznek, akik itt jönnek majd rá, miért teremtette őket az Isten, mi dolguk a világban.”

alt

Ez az átalakulás volt a vezérfonala teljes prédikációjának is.

Beszédének elején a szentelési szertartás egyik utolsó mozzanatával világította meg tanítását: amikor a trikér, dikér (hármas és kettős gyertyatartó a püspöki áldáshoz) gyertyáról merítve meggyújtotta az oltáron és az előkészületi asztalon lévő gyertyákat, azt jelezte ezzel, csak egy tűz van, mely szétoszlik minden gyertyára, egy láng, mely leszáll ránk és szétoszlik, ahogy tette azt az apostolok fölött. S ahogyan a mécses átalakul, fényforrássá lesz, úgy váltak a tanulatlan tanítványokból világjáró apostolok, igehirdetők. Az oltáron a kenyér és a bor átalakul, átváltozik Krisztus testévé és vérévé: ekképpen alakít át minket a Szentlélek, de közben meghagy mindenkit saját egyéniségében, színességében.

A Lélek által válunk azzá, akik valójában vagyunk – folytatta tovább gondolatait Fülöp atya. Lélek nélkül az ember keresi, de nem találja önmagát. Az Isten segít azzá válnunk, akikké válnunk kell. Pünkösd ünnepe átalakít, mindenkit más és más módon, mégis mindenkit egyesítve. Mert egy tűz és egy Lélek van.

alt

Így válhat ez a templomszentelés – magyarázta a főpásztor – az egész görögkatolikus egyház örömévé. Hiszen, ha az Isten fog mindannyiunkat össze, ha a Szentlélekkel együtt működünk, valóban nagy dolgokat tudunk véghez vinni.

alt

A Lélek ereje átalakít és egyesít valamennyiünket. Nélküle a szépen megformált oltárasztal csak egy kődarab.

„A Lélek alakította át ezt a kőtömböt Isten szentélyévé, Isten trónjává: oltárrá tette, mint ahogy ez az épület is az Isten Szentlélekével válik templommá. Ezt a közösséget is a Lélek alakítja át, az emberi jószándék összefogás elhatározása kevés, a Lélek erejénél fogva Isten Szent Testének tagjaivá lesznek az ide betérők.”

alt

A hierarcha emlékeztette a jelenlévőket a templom védőszentjének, Boldog Romzsa Tódor vértanúpüspöknek az életpéldájára, mely bátoríthat minket: „Nem tudjuk, mi vár ránk, de nem kell félnünk, mert az Isten kezében van minden. Akkor értjük meg mi a feladatunk, ha a Lélekkel élünk; a Lélek által azzá válhatunk, akivé Ő elgondolt minket, akár vértanúkká is” – mondta a metropolita.

alt

Tódor püspök ereklyéjét ünnepi körmenetben vitték a templom elé, majd a templom körül, s a zárt templomajtón kívül és belül felhangzott a kérdés-felelek, mely megnyitotta a belső teret a papság és hívek számára.  

„– Emeljétek föl, fejedelmek, a ti kapuitokat, emelkedjetek föl, örök ajtók, hogy bemenjen a dicsőség királya.

 

– Ki ez a dicsőség királya?” 

alt

A szertartás további részében a szentélyhez vonult a klérus, a püspök elhelyezte és lepecsételte az oltárasztalba illesztett ereklyét, majd lemosták, megkenték és felöltöztették a „vérontásnélküli áldozat” színhelyét, az oltárt. Szentelt olajjal megkenték a falakat, szenteltvízzel meghintették és megtömjénezték azokat minden égtáj felé.

alt

„Erősítsd meg, Urunk, e hajlékot!” – imádkozták egy másik helyen a templomszentelés során. Az imádságok és Lélek által templommá lett hajlék – az épület és a közösség egyaránt – tovább erősödött a szertartás végén a hála szavainak megformálásakor, majd később, a szeretetvendégségben. 

alt

Dr. Janka György esperes-parókus atya köszöntőjében felsorolta mindazokat, akiknek valamilyen úton-módon hálás lehet ő és közössége, majd a templomépíttető parókus atya közbenjárását és munkáját is elismerve és megköszönve Ábel püspök atya papi mellkeresztet ajándékozott György atyának.  

alt

Az ünnepet megtisztelte jelenlétével és beszédet mondott dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztését koordináló kormánybiztos, valamint Bajnay Kornél képviselő.

alt

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 19 vendég böngészi